Hvad er det bedste vildtkamera?

Hvilket vildtkamera er bedst? Hvad vildtkameraer er bedst

Hvilket vildtkamera er bedst?

Når du vil købe et vildtkamera, kan det godt betale sig at du starter med at overveje dine behov og ønsker inden du undersøger markedet for vildtkameraer. Der findes et stort udvalg af forskellige modeller og priserne er meget forskellige – bl.a. afhængig af funktioner og kvalitet.

Når man skal finde det bedste vildtkamera, er det en god idé at udvide spørgsmålet til at spørge: Hvilket vildtkamera er bedst til mit behov og mit budget. Grunden til dette er, at der næppe findes én model, der er den bedste i enhver situation og hvis man kunne forestille sig det ultimative kamera, der altid ville være det bedste, ville prisen sikkert være så høj, at du nok ville vælge et lidt billigere kamera og samtidig acceptere, at du må gå lidt på kompromis med nogle funktioner eller egenskaber. Det handler om at afgøre, hvilke egenskaber ved et kamera, du lægger mest vægt på. Herunder kommer en liste med nogle af de mest efterspurgte egenskaber for et vildtkamera.

Reaktionstid

Alle vildtkameraer har en forsinkelse fra det øjeblik sensoren registrerer bevægelse, til kameraet optager et foto eller en video. Det skyldes at kameraet i standby tilstand kun har tændt for sensoren af hensyn til at spare på strømforbruget. Forsinkelsen kan variere fra næsten 0 sekunder til 2-3 sekunder, afhængig af modellen. Der er som regel også forskel på, om et kamera optager fotos eller video. Fotos vil næsten altid give den hurtigste reaktionstid. Det er en af de væsentligste parametre, hvis du vil bruge dit vildtkamera til at optage dyr i naturen. Mange dyre bevæger sig meget hurtigt. Hvis dit kamera er for langsomt, vil det resultere, at kameraet går i gang, men dyret er forsvundet, når kameraet tager billedet. Mange kalder det ”tomme fotos”, fordi man får et foto uden det ønskede motiv og kun omgivelserne bliver synlige på billedet.

Billedkvalitet

Det er naturligvis et rimeligt ønske til et vildtkamera, at billedkvaliteten er god – så man nemt kan se, hvilke dyr eller hvem der færdes foran kameraet. Det kan være svært at sammenligne billedkvaliteten fra forskellige kameraer, fordi vi opfatter billeder forskelligt. Men man kan sammenligne specifikationerne og dermed få en idé om, hvilket vildtkamera, der har den bedste billedkvalitet. Her er det væsentligt at lægge mærke til, at den maksimale opløsning på fotos næsten altid oplyses til den opløsning man kan opnå ved såkaldt interpolering – dvs. en digital opskalering af originale foto. De fleste kameraer har en fotochip, der kan optage fotos i 2-5 MP opløsning – men i menuen kan man vælge op til 20-30 MP. Nogle kameraer kan opskalere op til 10 gange den originale opløsning, mens andre kun kan opskalere til 3 gange den originale opløsning. Derfor giver det bedst at sammenligne fotochippens opløsning i stedet for den maksimale fotoopløsning. Fotochippens opløsning kaldes også CMOS- eller sensor-opløsning.

Batterilevetid

Der er mange faktorer, der påvirker hvor længe et vildtkamera kan holde strøm. Strømforbruget er en kombination af standby-tid og optage-tid. Alle kameraer bruger mindre strøm i standby tilstand og mere, når der optages fotos eller video. Den mest strømforbrugende situation er videooptagelse i mørke, fordi kameraet skal være tændt i hele videoens varighed og der skal være tændt for infrarøde dioder. Når du skal sammenligne forskellige modeller, så brug standby tiden som udgangspunkt og se dernæst på, hvor højt strømforbruget er, hvis det er oplyst af producenten. Vildtkameraer til afsendelse af MMS eller e-mail vil typisk have det højeste strømforbrug, fordi det kræver energi at sende data over mobilnettet.

Rækkevidde på sensor

En af grundkomponenterne i ethvert vildtkamera er en PIR-bevægelsessensor. Den er tændt mens kameraet står standby og er klar til at reagere, når der kommer dyr eller mennesker ind i kameraets synsfelt. Der er stor forskel på, hvor lang rækkevidde en PIR sensor har – det kan variere fra 10-15 meter til ca. 30-35 meter. Det er dog ikke en helt eksakt størrelse, fordi der er flere faktorer, der afgør hvor lang rækkevidden er. PIR sensoren reagerer på varmeforandringer – dvs. når et menneske eller et dyr er foran kameraet, vil sensoren reagere på at temperaturen er anderledes end lufttemperaturen. Så når det er koldt, vil kontrasten være større og dermed kan sensoren nemmere reagere. Hvis små dyr skal registreres, skal de være tættere på kameraet end store dyr og mennesker. Kropsvægten er afgørende for, hvor meget varme et legeme udstråler.

Rækkevidde på infrarødt lys

Langt de fleste vildtkameraer har infrarøde dioder, der tændes i mørke, så der kan laves optagelser om natten. Det er meget forskelligt hvor mange dioder de forskellige kameraer har og effekten er også forskellige. Det er vigtigt at lægge mærke til at antallet af dioder ikke nødvendigvis siger noget om effekten af belysningen. Hvis et kamera kun har fire infrarøde dioder, er effekten på den enkelte diode som regel meget højere end på de kameraer, der har 30-40 dioder. Så det væsentligste er producentens oplysninger om lysets rækkevidde. Vær også opmærksom på, at selv om du ikke har brug for maksimal rækkevidde, så kan et kamera med 30 meters rækkevidde typisk give en bedre belysning på 15 meters afstand end et kamera, der er oplyst til at kunne række 15-20 meter.

MMS og e-mail

Der er en stadig stigende efterspørgsel på vildtkameraer, der kan sende MMS og e-mail. Derfor er prisen på disse kameraer blevet lavere, men de er stadig i den dyre ende, fordi de indeholder mere avanceret teknik end de klassiske kameraer, der blot lagrer optagelserne på et SD-kort. Hvis det er væsentligt for dig at kunne modtage optagelser på din mobil, så vil det bedste vildtkamera i dit tilfælde skulle findes blandt disse kameraer. Det er vigtigt at lægge mærke til, om der er understøttelse for 2G, 3G eller 4G. Med 4G får du på nogle kameraer mulighed for at sende e-mails med videoklip – det er normalt ikke en mulighed på et 2G kamera.

Der findes naturligvis flere egenskaber for vildtkameraer, du kan overveje, når du skal afgøre hvilket vildtkamera, der et de bedste for dig. De nævnte egenskaber i denne artikel er de mest almindelige, som de fleste brugere af vildtkameraer lægger vægt på.

Hvilket vildtkamera er bedst?
Hvilket vildtkamera er bedst?
unavngivet (53)

Kasper fra Tredvie.dk er forfattere og  skriver om alt mellem himmel og jord. 

Lignende spørgsmål

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.