Hvad er malware og hvordan kan IT løsningen hjælpe dig med dette problem

Malware er aldrig for sjovt
Malware er aldrig for sjovt

Hvad er malware?

Når vi taler om it-sikkerhed, så involverer vi måske ord som virus, ransomware og trojanske heste osv. Udtrykkene er alle en eller anden form for malware  som de hedder på engelsk. Udtrykket “malware” er en kombination af ordene “ondsindet” og “software” og er programmer, som kriminelle har skabet med det formål at inficere computere, hjemmesider og andre enheder.

Malware er et effektivt værktøj for kriminelle når de handler om at tage kontrol over enheder og udnytte dem på forskellige måder, for eksempel ved at spionere, stjæle data eller bruge dit system til at angribe andre osv. Fænomenet er udbredt, og mange af os er på et eller andet tidspunkt blevet påvirket af en eller anden form for malware, enten privat eller gennem arbejde.

Selv HvadHvorHvordan.dk har blevet angrebet ved et tilfælde, den gang vores hjemmeside blev angrebet af malware så skyldes det at en plugin i WordPress der ikke var sikkert nok. Heldigvis havde en af os på redaktionen taget en ekstern back-up af hjemmesiden, så vi kunne roligt slette alt på hjemmesiden inkls. malware og genskabe hjemmesiden igen og på denne måde gøre os af med de inficerede filer. 

Hvilken type af malware er mest almindelig?

Den mest almindelige type malware som virksomheder lider af i dag er ransomware – det en form for malware, der er installeret på din computer og krypterer dens filer. For at hæve krypteringen kræver angriberen en løsesum.

Hvordan kan man beskytte sig mod malware?

Da malware kan spredes på mange forskellige måder, kræves en kombination af flere forskellige sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte sig selv, både teknisk og adfærdsmæssigt på. Nogle af disse er det;

  • Vær forsigtig med at åbne vedhæftede filer og klikke på links i e-mails, da meget af den ondsindede kode spredes på den måde.
  • Brug et opdateret antivirusprogram fra en betroet forhandler. Disse programmer kan stoppe malware.
  • Sørg for at holde dit operativsystem, software, browser og plug-in opdateret til de nyeste versioner. Mange typer malware forsøger at udnytte kendte fejl i plugins.
  • Vær omhyggelig med at downloade og køre filer, der er downloadet fra internettet, da disse også kan være dækket malware.
  • For virksomheder er der en række forskellige foranstaltninger, du kan tage for at opdage og minimere risikoen for malware, såsom e-mail-filtrering, blokering af adgang til hjemmesider, der spreder ondsindet kode osv.

Hvad kan jeg gøre hvis f.eks. min hjemmeside bliver ramt af malware?

Hvis du er dygtig på IT og har tiden til det så kan du starte med at henvende dig til din host, eller eventuelt Google for at finde en løsning på problemet. Hvis du hverken har tid eller forstand på IT så kan du med stor fordel henvende dig til en virksomhed som f.eks. https://itloesningen.dk/, denne form for virksomhed besidder nemlig den rette viden og erfaring og ved præcis hvordan du bedst kan redde din computer eller hjemmeside ved et såkaldt malware angreb. 

Du kan læse mere om hvordan de arbejder med virus fjernelse på deres hjemmeside. 

Worried Businessman Got Virus and Data Loss on Laptop Computer
Oh nej! Virus

Artiklen er skrevet af Victor Peter Dahl, mandelig bloggere København

Lignende spørgsmål

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.