Hvad er en strømtavle? (eltavle)

Hvad er en strømtavle? (eltavle)

Sidst i kæden af ​​alle store elnet er vores hjem med deres små elnet som starter med strømtavlen, som er et andet ord for eltavle. Fra det fælles elnet kommer strøm ind i flerfamiliehuse og villaer via et strømtavlen, eller eltavlen. Men hvad er en strømtavle, eller eltavle egentlig, og hvordan fungerer det?

En strømtavle er et skab i dit hjem

Husets elnet er opdelt i forskellige såkaldte grupper, f.eks. “vaskerum”, “køkken” eller lign. Hver sådan gruppe har sin egen sikringsgruppe som de hedder. På den måde bliver hele huset ikke uden strøm ved fejl, det er kun hårde hvidevarer og stikkontakter, der hører til gruppen, der bliver berørt. Strømtavlen eller eltavlen er simpelthen et lille skab, hvor sikringerne er samlet og delt i små grupper. Den indeholder ofte også et HPFI-, HFI-, eller RDC relæ. Strømstavlen findes normalt i kælderen, ved indgangen eller garagen.

I eller ved strømstavlen er hoved afbryderen, hvormed du nemt kan slukke for al strøm i hjemmet. Det kan være godt at slukke for strømmen for en sikkerheds skyld, hvis du skal lave noget i forbindelse med stikkontakter, f.eks. hænge en ny loftslampe. Fejlstrømsafbryderen er en smart sikkerhedsfunktion, der slukker for al strøm, hvis noget går galt. Den lukker alle grupper i boligen, der er tilsluttet jordfejlsafbryderen.

Forskellige varianter af strømstavler eller eltavler

Der er to forskellige varianter af strømstavler, gruppetavler eller eltavler. Enten har du et gammeldags såkaldt sikringskab med keramiske sikringer i, eller et mere moderne sikringsskab med afbrydere (disse kaldes også automatsikringer). Begge varianter har samme funktion; at lede indgående strøm hen de rigtige steder i hjemmet, men også at slukke for strømmen på en brøkdel af et sekund, hvis noget går galt et sted i hjemmets elnet.

Der er fordele og ulemper ved både keramiske sikringer og automatsikringer. Den keramiske sikring slår hurtigere ud end automatsikringen, hvis der sker noget. Men når en keramisk sikring springer, skal den udskiftes med en ny. Det betyder, at der kan gå mange sikringer, før det er lykkedes at finde årsagen til stikkene. automatsikringer er derimod små kontakter, som man først åbner op igen, efter de er udløst.

Find fejlen brug en elektriker

For nemt at kunne se, hvor i boligens elnet, der er sket en fejl, bør der være en tidsplan over sikringerne, og hvordan de er tilsluttet. På denne måde er det nemmere at fejlfinde i tilfælde af strømsvigt, eller når en sikring er sprunget.

Hvis du skulle døje med et længere strømsvigt, kan det være rart at være godt forberedt. Brug vores tjeklister til enten at fejlfinde, hvad der forårsagede afbrydelsen, eller til at forberede dig på en længere strømafbrydelse på forhånd. Hvis du ikke kan løse feljen med din strømtavle eller eltavle, kontakt en lokal elektriker, f.eks. Ny Elinstallation. Her er nogle områder som de dækker, kik på den bydel tættest på dig hvis du har brug for hjælp:

Elektriker Nørrebro
Elektriker Vesterbro
Elektriker Søborg
Elektriker Østerbro
Elektriker Amager

 

 

sponsor
Hvad er en strømtavle? (eltavle)

Lignende spørgsmål

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.