Alkoholen, der findes i øl, vin og spiritus, hedder ethanol og den kemiske formel C2H5OH. Det oprettes i gæringsprocesser, som når f.eks. Druer gæres til vin.
Alkohol er fysiologisk et medikament, der påvirker hjernen og resten af kroppen på forskellige måder – et stof, der er tilladt i vores samfund med visse begrænsninger. Som andre stoffer stimulerer det hjernens belønningscenter, men kan også skade og skabe afhængighed.
Jo mere alkohol du drikker, jo større er risikoen for at du udsætter din krop for – det er ikke svært at se. Men selv små mængder påvirker både nu og over tid. Derudover øges risikoen for visse sygdomme.
Undertiden argumenteres det for, at moderat alkohol endda kan være godt for helbredet. Men sandheden er, at alkohol har alt for mange bivirkninger, der kan anbefales som medicin. Desuden er den beskyttende virkning af alkohol alt for usikker, den gælder kun for ældre og kun ved lavt forbrug. For mænd i 70’erne er det normalt et glas vin om dagen og mindre end et halvt glas om dagen for kvinder i samme alder. Hvis du er under 40, modtager du ingen sundhedsmæssige fordele ved alkohol.
Når man drikker alkohol frigives dopamin, en neurotransmitter, der får nervøsitet og nogle hæmninger til at frigive, samtidig med at man slapper af og muskelafslapning. Alkohol frigiver også endorfiner, et stof, der ligner morfin og giver følelser af ro og lykke. Men det er bare en side af tinget. Alkohol udgør også en risiko for kroppen og helbredet, og det er godt at vide mindst de vigtigste negative effekter.Hjernen
Allerede små mængder alkohol giver dig dårlig dømmekraft, tænkning, hukommelse og lydhørhed. Du sover dårligt, og dine følelser påvirkes. Ved meget højt og langvarigt forbrug krymper hjernen, og du kan lide af epileptiske anfald, demens eller andre hjernesygdomme.
Lavt til moderat alkoholindtag har ingen åbenlyse skadelige virkninger på hjertet, men kan muligvis beskytte. At drikke store mængder alkohol medfører imidlertid risikoen for kvæstelser. Puls og blodtryk stiger, når du drikker alkohol. Risikoen for hjerte problemer af forskellige slags øges, for eksempel arieflimmer. Alkohol anbefales ikke for at forhindre hjertesygdom.
Det er leveren, der tager det værste, når du drikker. Det er kroppens afgiftning center, og det er her, det meste af alkoholen forbrændes. Hvis du drikker moderat, er risikoen for kvæstelser lille, men at drikke meget øger risikoen for at lide af fedtlever, gulsot eller skrumpelever.
Hos kvinder kan niveauet for det mandlige kønshormon stige med et højt alkoholforbrug, mens niveauet for kvindelige kønshormoner falder. Kvinder, der drikker meget i lang tid, får ofte et mere maskulint look.
Tværtimod hos mænd: Testosteronniveauet falder allerede ved en normal fyldning, og med tiden kan et højt alkoholforbrug få testikler til at krympe og kroppen får mere kvindelige former.
Fertilitet – både hos kvinder og hos mænd – falder med et højt alkoholforbrug.
Alkohol fjerner nervøsitet og spændinger og kan således hjælpe med at øge den seksuelle lyst. Men det betyder ikke, at evnen øges. Tværtimod kan alkohol forårsage impotens, både på kort og lang sigt. Dette skyldes delvis, at alkohol reducerer testosteronniveauet.
Der er biologiske grunde til, at kvinder skal være mere forsigtige med alkohol end mænd. En kvinde kan tolerere mindre alkohol end en mand i samme størrelse gør. Det betyder, at en kvinde, der vejer så meget som en mand, får en højere promille, selvom de drikker lige så meget.
Årsagen er, at den kvindelige krop indeholder mindre væske, som alkoholen kan fortyndes til. Alkohol er vandopløselig, og kvinder har mere fedt og mindre vand i kroppen end mænd. Leveren, som er det organ, der stort set nedbryder alkohol, er ofte mindre hos kvinder.
Præcis hvordan alkohol påvirker søvn ved forskerne endnu ikke. Det, vi ved, er, at alkohol kan lette søvn, fordi det får os til at slappe af. Men efter en periode med brug formindskes denne positive effekt.
Det er også kendt, at alkohol forringer søvnkvaliteten. Dette skyldes, at alkohol påvirker de dele af hjernen, der kontrollerer søvn. I løbet af en normal nat passerer vi forskellige stadier i søvndybden. Alkohol forstyrrer disse mekanismer, og søvnen bliver ikke dyb nok.
Uanset hvad du gør, påvirkes din præstation, hvis du har drukket alkohol. Både når alkoholen er i kroppen, og når du har brændt den. Præcis, hvordan ydelsen påvirkes, afhænger af aktivitet type Alle ved nok, at det ikke lykkes at træne lige efter at have drukket. Men selv næste dag skal du undgå hårde træning spas. Alkoholen påvirker muskelcellerne, og alkoholens nedbrydnings produkter er giftige. Ydeevnen er nedsat (test har vist, at alle resultater er værre), og risikoen for skade er meget højere. Hvis du har drukket meget, kan øvelsen også være skadelig for hjertet. Så hvis du har drukket alkohol svarende til 2-3 glas vin eller mere, er det bedst at undgå hård træning fuldstændigt i løbet af dagen der følger.Effekter på forskellige niveauer af alkohol
For langt de fleste af de gennemsnitlige drikker gælder følgende effekter på forskellige niveauer af alkohol:
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.
Seneste kommentarer