Hvad er en ukulele

Hipster man playing on ukulele for his beautiful stylish woman

Hvad er en ukulele?

Ukulelen er et traditionelt hawaiiansk, firstrenget strengeinstrument. En ukulele har fire strenge og er et relativt lille instrument som stammer fra Portugal. At finde den rigtige ukulele kan være lidt kompliceret, da der er så mange forskellige modeller, mærker og forskellige designs. En ukulele fås i dag i fire forskellige størrelser, og disse er Soprano, Koncert, Tenor og Bariton. Men hvis du finder den rette ukulele, så kan du blive rigt belønnet.

Ukulelens historie

I løbet af 1800-tallet blev ukulelen kendt på Hawaii-øerne og spredte sig til Europa og USA i 1920’erne. Instrumentet Ukulele er derfor for mange forbundet med musik fra Hawaii. Ukulelen blev Introdukseret på Hawaii – I 1880’erne, da ukulelen kom til Hawaii via portugisiske indvandrere fra Madeira og Kap Verde.

Instrumentet er en udvikling fra guitar-lignende instrumenter fra Portugal kaldet machete, cavaquinho og rajão. Det er især tre indvandrere Manuel Nunes, José de Espírito og Augusto Dias, der anses for at være de første der begynder at fremstille ukuleles på Hawaii. Først og fremmest takket være kong Kalakaua kunne instrumentet blive en kulturarv. Han kunne godt lide instrumentet så meget, at han tillod instrumentet, der skal anvendes på kongelige sammenkomster.

Ukulele guitar
Ukulele guitar

Hvilke forskellige varianter findes der af ukulelen?

Ukulelen findes som tidligere nævnt i fire forskellige størrelse. Modellerne er der dog flere af, nogle af dem er;

Soprano 

Omkring 51 cm lang, og som er den mest almindelige ukulelen og også den mindste af de fire forskellige modeller, og at det er den størrelse, som gør at den mest forbundet med en ukulele for de fleste.

Tenor

Tenor ukulelen er også en af de almindelige ukuleler. Denne er 66cm lang. Lyden starter mere som en almindelig guitar, men lyder stadig som en ukulele selvfølgelig. Den professionelle ukulele spillere normalt bruge denne type ukulele hvor lyden er lidt højere.

Concert

Concert-ukulelen, er lidt af et mix af sopranen og tenoren. Concert -ukulelen ar en måling på 58 cm og er derfor lidt større end sopranen. Fordi den er lidt større, er det derfor også nemmere at spille på denne model. Lyden er også højere på denne type ukulele.

Baritone

Den største af ukuleles og foranstaltninger 76 cm. Denne type har så naturligvis de dybeste toner og er endnu mere som en nylon-strenget guitar. Denne form for ukulele er den mindst populære. Dette skyldes, at mange, der vælger at spille på en ukulele vælge efter størrelse og lyd. Hvor Bariton er så meget større, og lyder mere som en guitar.
Pineapple-ukulele
Ananas-ukulelen oversat til dansk, den minder meget om sopranen, men giver en varm lyd, og er et letvægtsinstrument. Den giver stadig den autentiske Hawaii-lyd.

Bas-ukulele

Afhængig af om kroppen på bas-ukulelen er hul vil den ligne en meget stor ukulele eller hvis den er “fast” (uden hul) så den ligner en lille elbas, så giver den en dybere lyd end en ukulele. Længden er cirka på 76 cm.

Elektrisk ukulele

En elektrisk ukulele er en ukulele, der er elektrisk forstærket. Hvis den ikke er tilsluttet en forstærker, kan man brude dem som en akustisk ukulele. Instrumentet ligner en miniature elektrisk guitar.

Vi håber så at du glæde af artiklen og at du oplevede at du fik et god svar på dit spørgsmål; Hvad er en ukulele.

Lignende spørgsmål

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.