Hvordan fungerer mundbind mundvisir og visir

Hvordan fungerer mundbind , mundvisir og visir. Hvad skal man bruge? Hvor køber man mundvisir og visir?

Mundbind, visir eller mundvisir: Sådan fungerer de og her er anbefalingerne

Mundbind har i månedsvis været påkrævet i vores supermarked og i offentlige trafik. Mundbund er dog ikke det eneste alternativ, mulighederne er nemlig mange, når der skal handles værnemidler ind til privaten. Du kan nemlig også bruge et mundvisir eller en ansigt skærm også kaldet visir.  Det er lidt forskelligt hvad folk der ude kalder tingene der ude, nogle siger mundskærm til mundvisit og nogle bruger ordet visir eller ansigt skærm som så heder face shield på engelsk. Læs længe ned der vi svarer på spørgsmålet: Hvordan fungerer mundbind?

Mundbind findes jo at købe alle steder og kan derfor umiddelbart kan lyde som det oplagte værnemiddel til at bruge, så er både visir og det såkaldte mundvisir med et lille stykke plastik over mund og næse også et velkendt syn, når man bevæger sig rundt i Danmark. 

Statens Serum Institut anbefaler brugen af mundbind, de mundbind som er CE-mærkede, der dækker både mund og næse, er det bedste at bruge, men for dem der skal bruge mundbind hele dagen eller får en klaustrofobisk følelse af mundbind så er både visir ansigt skærm, mundvisir osv et godt bud og  kan være et fint alternativ.

Bye-Bye Corona

Hvordan fungerer mundbind, hjælper mundbind mod corona virus?

Det korte svar er: Nej. En luftbåren virus kan overføres ved indånding, men den virus, der spredes i øjeblikket, er ikke luftbåren. COVID-19 overføres gennem tæt kontakt og gennem dråbe, noget vi alle nu er enige i. Det er sansynligtvis derfor de er så mange delede meninger om brug af mundbind, ansigtskærm, mundvisir, visir osv. 

Corona smittes således: Kropskontakt eller væsker fra hoste eller nys, for eksempel. Vira er glade for at knytte sig til slimhinder, så du bør undgå at røre dit ansigt. Ansigtsmasker giver en falsk følelse af sikkerhed, hvilket kan gøre dig skødesløs med mere vigtig beskyttelse. For eksempel er det et spørgsmål om at være omhyggelig med at vaske dine hænder ofte og ikke at ridse eller røre din næse, mund eller øjne. Det er af disse grunde,  ikke alle lænder anbefaler, at der anvendes mundbind, visir, mundvisir osv til beskyttelse.

Sådan fungerer mundbind

For dem, der har adgang til mundbind, visir eller mundvisir, kan det stadig være godt at vide, hvordan de fungerer, og hvornår de kan bruges med god effekt. Nogle gange er der en brand i nærområdet, der kan irritere luftvejene, og så kan det være godt at have, eller du så arbejder du med fx renovering og ønsker at undgå at indånde støv.

Fordi det faktisk er de samme regler for de beskyttende masker, vi bruger i renoveringer, som nogle bruger til at undgå corona (COVID-19). Alt er baseret på en lovgivningsmæssig ramme og en standard, der satser forskelligt efter hvor mange partikler de udelukker. I Europa kaldes de FFP-klasser og er tilgængelige på tre niveauer:

 • FFP1 lukker 80% af de omkringliggende partikler
 • FFP2 lukker 95% af de omkringliggende partikler
 • FFP3 lukker 99% af de omkringliggende partikler

Kort sagt handler det om, hvordan små partikler kan stoppes. Jo mere beskyttelse, jo mindre partikler kan trænges igennem. Den sædvanlige “lægens masker” falder uden for ovenstående ratings.

Hvor længe kan man bruge mundbind?

Både den luft, du indånder, og den, du ånder ud, vil naturligvis bidrage til at tilstoppe ansigtsmasken efter et stykke tid, hvorefter de skal udskiftes.

Enegangs mundbind kasseres og udskiftes med en ny, og der står på emballagen, hvor længe de er egnede til brug.
Genanvendelige masker med udskiftelige filtre har også en forholdsvis kort levetid. Afhængigt af modellen skal du enten udskifte filteret med et nyt, når det er brugt op, eller vaske det i henhold til instruktionerne, hvis filteret er beregnet til det.
Uanset hvilken type mundbind du bruger, det vigtigste er, at du læser vejledningen for hvert produkt. Til mundbind med udskifteligt filter er der stor forskel på produkterne, hvor længe de kan bruges, før filteret skal udskiftes. Enklere mundbind med udskiftelige filtre kan vare måske hundrede timer, mens mere robuste beskyttende masker kan være nødvendigt at skifte filtre efter et par uger.

Forskellen er således stor mellem modeller, og det er op til dig at sikre, at udstyret fungerer korrekt.

Tag af og på mundbind, vores hurtige guide;

Det faktisk overraskende nemt at tage af og på mundbind forkert. Det betyder, at en mundbind kan gøre mere skade end gavn. Derfor bør du vide, hvordan man tager det af og på.

Tag mundbind på sådan her: 

 1. Vask dine hænder med håndsabe, brug definitionsmiddel 
 2. Placer dit mundbind over næse, mund og hage. Selvfølgelig skal du ikke røre dit mundbind mere end du har til.
 3. Hvis dit mundbind har en metalskinne, skal du klemme den over bagsiden af næsen, så afskærmningen er på plads.
 4. Før snorene bag ørerne eller bind båndet bag hovedet (afhængigt af modellen).
 5. Finjuster, så den passer korrekt.

Fjerne mundbind sådan her:

 1. Vask dine hænder med håndsabe, brug definitionsmiddel 
 2. Før snorene fra ørerne eller bind båndet (afhængigt af modellen). Bare rør snorene og ikke selve mundbeskytteren.
 3. Løft dit mundbind af, og bortskaf det i skraldespanden uden at ændre grebet.
 4. Vask dine hænder igen
Hygiene and disinfect corona virus at home

Hvordan fungerer visir? og mundvisir?

Et visir er som regel lavet af klart PET-materiale, der beskytter dit ansigt mod stænk, snavs og væske, og derfor kan de hjælpe som værnemiddel mod coronaspredning. 
Den beskyttende visir beskytter fra toppen af øjenbrynene til hagen og holder dit ansigt, øjne, næse og mund fri for støv og stænk af væske.
Et ansigts visir plejer at have et elastisk pandebånd med skum, der gør det passer godt og komfortabelt til lang brug.

Ansigts visirer er nem at bruge og kan rulles op, så det er nemt at opbevare.

Suppler dit visir med en mundbind – Brugen af mundbind og ansigt er den bedste beskyttelse!

Hvor kan jeg købe visir og mundvisir? 

Visir kan du købe mange steder online og de forskellige netbutikker har mange modeller til rådighed i forskellige prisklasse! Det samme gælder mundvisir. Pricerunner er et stede der  samlinger priser på forskellige mundvisir og visirer. Du kan også finde forhandlerne igennem deres site. 

Lignende spørgsmål

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.