Hvordan laver man håndsprit?

Hvordan laver man håndsprit?

Lav din egen håndsprit desinfektion der også giver fugt til dine hænder

Recept på gnidning af hænder / desinfektion af hænder og klude. At lave din egen håndskrift er fuldstændig mulig, men du har brug for et grundlæggende kig på, hvordan man laver en håndskrift, der faktisk fungerer! I de senere dage har vi modtaget mange anmodninger om opskrifter til at udføre deres egen hånddesinfektion, håndånd, da det simpelthen ser ud til at have løbet ud mange steder.

Så her er en opskrift, der holder standarden for en velfungerende hænder

Som også er så naturlig og hudpleje som muligt! Desværre kan alkoholen, der skal udgøre mindst 60% (volumenprocent!) Af hånden, ikke være naturlig. Naturlig spiritus sælges kun af Systembolaget, og spiritus (naturlig ethanol) med et så højt alkoholindhold er både sjældent og dyrt, og skulle du være i stand til at tilføje fugtighedsfølere er der ingen spiritus med tilstrækkeligt alkoholindhold. Brug i stedet isopropylalkohol (IPA) eller teknisk alkohol (T-alkohol, hvis det har et alkoholindhold på mindst 95%). Isopropylalkohol foretrækkes, da det er ren isopropylalkohol, men hvis der er mangel på IPA, kan t-alkohol være et alternativ. Vi har i øjeblikket isopropylalkohol på lager.

FØRSTE VALG:  SABE OG VAND!

Vask dine hænder ordentligt med sæbe og vand er den mest effektive måde at rengøre dine hænder og dræbe vira på. Og det skal fortrinsvis være ægte sæbe, dvs. forsæbede fedtsyrer, i enten fast eller flydende form. Nogle har over tid været bange for, at en hård sæbe, som du berører, når du vasker dine hænder, kan have vira og bakterier på overfladen, men det er ikke tilfældet! Sæben ødelægger effektivt virus ved at opløse sæbe fedtmembranen i virussen, og den falder fra hinanden og ‘dør’ (læs for eksempel The Guardian, 10. marts, 2020: “Videnskaben om sæbe – her er hvordan den dræber coronavirus”). Hvordan sæbe fungerer, og hvordan du laver din egen, kan du læse alt om det på vores sæbesider! Hvis du vil lave din egen effektive sæbe, der er klar til brug hurtigt, anbefaler vi vores enkleste sæbeopskrift; fedtet kokosnøddsæbe!

SÅDAN GØR DU EFFEKTIVE HÅND SPRIT, SOM ER EFFEKTIVE OG PASSER GOD PÅ DINE HÆNDER

Hvis sæbe og vand ikke er tilgængelige, er håndsprøjt den bedste mulighed. Men alkohol ud over desinfektionsmiddel og virusdrab er også ekstremt dehydrerende. Derfor skal du tilføje en luftfugter / luftfugter for at gøre en håndånd, der er venlig over for hænderne. Den mest almindelige fugtighedscreme er glycerol, også kaldet glycerol, der ofte bruges i hudplejeprodukter bare for dets fugtighedsegenskaber. Så den enkleste håndtryk er simpelthen lavet af alkohol, glycerol og noget vand. Dette vil være en håndesinfektion, der er så naturlig som muligt, og som faktisk føles rigtig behagelig og fugtgivende på huden, hvis du bruger en høj nok glycerol (5-10%). Vi brugte alkoholen Isopropylalkohol i vores variant.

Hvis du ønsker at gøre en håndesinfektion, der er endnu mildere for huden, kan du udvikle dit produkt med yderligere fugtighedscreme, nærende aloe vera og endda duft, hvis det ønskes.

KAN JEG LAVE MIN EGEN ALCOGEL?

 

At fremstille en gel fra dens desinfektion af hånden kan virke fristende, men desværre fungerer almindelige naturlige fortykningsmidler overhovedet ikke med et så højt alkoholindhold. Derfor vil du ikke have nogen fortykkelseseffekt af xanthangummi, tarexmel eller stivelsesprodukter. I kommerciel alcogel bruges det syntetiske fortykningsmiddel, og disse plaststoffer synes vi, du skal springe over!
Nogle opskrifter angiver, at alkoholen skal blandes med Aloe vera gel, men den fungerer kun, hvis aloe gelen er fortykket med et syntetisk fortykningsmiddel, der er kompatibelt med et højt alkoholindhold. Geleffekten vil også være minimal, da alkoholindholdet i slutproduktet skal være over 60%.

BEMÆRK! Hold øje med opskrifter, der ikke fungerer, til hånddesinfektion / alcogel!

Desværre har vi i de senere dage set en overflod af opskrifter, endda af mere seriøse steder, som ikke fungerer!

Tænk over dette:

En hånddesinfektion eller alcogel skal have en endelig alkoholstyrke på mindst 60% for at arbejde!
Hvis en alcogel kan fortykes med naturlige fortykningsmidler som xanthangummi, har den for lavt alkoholindhold til at være effektivt, da disse ikke tåler så højt alkoholindhold (det vil kun være en hård klump eller adskillelse)!

Du kan ikke bruge vegetabilsk olie som f.eks kokosnøddeolie eller mandelolie i en hånddesinfektion. Vegetabilske olier er fedt, og fedt opløses ikke i alkohol, men reducerer drastisk effekten af alkohol!

Ønsker du at beskytte dine hænder, skal du smøre dig selv med olie, når hånddesinfektionen har gjort det klart! Æteriske olier er ikke fedtstoffer, men alkoholopløselige og olieopløselige duftstoffer. De opløses derfor i alkohol.
Hvis du ser en opskrift med lavt alkoholindhold eller med fx olier (fedt), skal du være opmærksom på den person, der offentliggjorde opskriften / artiklen forkert, så forkerte oplysninger ikke spreder sig!

Brug håndsprøjten ved at sprøjte hænderne, så de bliver helt våde, eller ved at pumpe ud alkohol i håndfladen og gnide korrekt ind, selv mellem fingrene. Lad dig derefter tørre! Når dine hænder er tørre igen, kan du med fordel smøre dem med en håndcreme, salve eller et plantesmør såsom sheasmør nilotica for at beskytte mod dehydrering.

BEMÆRK! Denne opskrift er angivet i ml og volumenprocent, i modsætning til vores andre opskrifter på hudplejeprodukter, der er angivet i g og vægtprocent. Dette skyldes, at ren alkohol har en lav densitet (0,786), og hvis du vejer ingredienserne, er alkoholindholdet ikke tilstrækkeligt og behøver at doseres forskelligt. Denne opskrift bør derfor måles op! Forudindstillet mængde er 100 ml. Indtast dig selv det beløb, du vil gøre for at beregne opskriften igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste kommentarer

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.