Hvordan fjerner man flisepest på terrasen?

hv

Hvordan fjerner man flisepest på terrasen?

Flisepest på stenterrassen er mange gange svært at slippe af med, men med en god terrassevaskerkan du klare de hvide pletter. Bliv klogere på flisepest og hvordan man fjerne flisepest her.

Hvad er flisepest på terrasen?

Flisepest kaldes i den mikrobiologiens verden for lav esom dækker over en dobbeltorganisme, som består af en typ af svamp, der lever i symbiose med en alge, en grøn- eller blågrønalge.

Der findes i Danmark ca. 900 lavarter, og de trives bedst i fugtige omgivelser uden sol.

Selv om lav lever af lys, kan direkte sol tørre laven ud og dermed fjerne den fugt, de også er afhængige af. Derfor kan du til en vis grad forebygge flisepest, hvis din terrasse ligger i fuld sol.

Det kan i de fleste tilfælde nemt fjerne flisepest fra betonfliserne, men du kan ikke være helt sikker på, at du kan få de hvide pletter på fliserne til at forsvinde.

Hvorfor er flisepest så svært at undgå?

Flisepest er lav, der i modsætning til svampe ikke er afhængig af organisk næring for at overleve, men overlever i kraft af deres optagelse af lys.

Lav lever også af vand og fugt, og derfor er de sværere at bekæmpe end alger. Det er jo svært at fjerne lys fra områder, hvor der er flisepest, fx på terrassen, og fugten kan de optage fra luften.

Hvordan forebygger jeg flisepest?

Flisepest kan til dels forebygges, hvis din terrasse holdes fugtfro og ligger i fuld sol.

Hvordan fjerner jeg flisepest?

Er der flisepest på din terrasse, kan det være svært at slippe af med, men der er en metode det gør det muligt.

Den bedste metode til at fjerne fliserens fra din terrasse er at bruge en terrassevasker monteret på en højtryk renser. Terrassevaskeren ‘vasker’ med vand, snavs, belægninger, skidt og flisepest væk. Fliserne skal efterfølgende skylles efter med mere vand.

Terrassevaskeren fjernede stort set alt flisepesten, men da vi tjekkede fliserne igen halvandet år senere, var en del af flisepesten dog vendt tilbage, og derfor kan der være brug for at gentage behandlingen flere gange. Vær også opmærksom på, at terrassevaskeren fjerner fugesandet mellem fliserne, så derfor skal du fylde nyt fugesand i.

En blanding af brun sæbe og vand samt kost og sand var ikke lige så gode til at fjerne flisepest, viste testen.

Grus på terrassen om vinteren kan forbygge flisepest

Det skyldes formentlig, at fliserne derfor ikke får lys til skade for flisepesten. Derfor må det formodes, at du også kan bekæmpe flisepest ved at skærme fliserne for lys på andre måder.

Du kan også vende fliserne på terrassen om for at ‘gemme’ flisepesten væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste kommentarer

Leder du efter annoncering? Kontakt os via formularen, eller send en mail til; kontakt@hvadhvorhvordan.dk

Cookies & Privatlivspolitik

Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.